Korzeń barwy białej, owalny, bardzo mało zanieczyszczony ziemią, zagłębienie w glebie 65% umożliwia zbiór mechaniczny. Rośliny odporne na suszę, o małej skłonności do wytwarzania pospiechów. Kwalifikowany materiał siewny zapewnia wysoką jakość [...]
Korzeń barwy żółtopomarańczowej, walcowaty, mało zanieczyszczony ziemią, zagłębienie w glebie płytkie 40% umożliwia zbiór ręczny. Rośliny o dobrej zdrowotności i małej zdolności do wydawania pośpiechów. Odmiana do uprawy na glebach żyznych. K [...]
Korzeń barwy białej, owalny o płytkiej bruździe korzeniowej, zagłębienie w glebie 60% umożliwia zbiór mechaniczny. Rośliny odporne na suszę mogą być uprawiane na słabszych glebach. Odmiana charakteryzuje się dodrą zdrowotnością korzeni i liśc [...]
Facelia błękitna - roślina poplonowa, fitosanitarna, odpowiednia na zielony nawóz (na przeoranie i na mulcz) oraz na paszę. Ma niewielkie wymagania glebowe, wyróżnia ją duża wytrzymałość na okresowe susze. Jest zalecana do stosowania przy reku [...]
Gorczyca biała - roślina pastewna o niewielkich wymaganiach glebowych i klimatycznych. Szybko rośnie, doskonała na zielony nawóz jako poplon. Poprawia strukturę i żyzność gleby. Jej niewątpliwym atutem jest miododajność.
Gryka - roślina miododajna, na ekologiczny nawóz. Szybko rośnie i pokrywa glebę ograniczając występowanie chwastów. Nadaje się do upraw ekologicznych - nie wymaga specjalistycznej ochrony chemicznej. Można ją uprawiać nawet na glebach piaszczy [...]
Mieszanka poplonowa złożona z roślin fitosanitarnych. Doskonała do zastosowania po zbiorze zbóż, ziemniaków, kukurydzy kiszonkowej. Zwalcza nicienie, ogranicza rozwój chorób grzybowych. Głęboki system korzeniowy spulchnia glebę i poprawia jej [...]
Mieszanka poplon ozimy z wyką ozimą. Wytwarza bardzo dużo zielonej masy o dużej zawartości białka w krótkim czasie. Sprawdza się również jako nawóz azotowy po przeoraniu. Może być wysiana zarówno wiosną jak i jesienią oraz z powodzeniem użytko [...]
Poplon Pastewny - mieszanka poplonowa strączkowo-zbożowo-trawiasta. Produkuje bardzo dużo masy zielonej w krótkim czasie. Doskonała do produkcji kiszonki, wypasu lub do przeorania. Poprawia strukturę gleby i wiąże azot atmosferyczny. Może być [...]
Rzepa ścierniskowa - roślina do zastosowania także jako międzyplon ścierniskowy. Ma małe wymagania glebowe, wymaga dużej wilgotności gleby i znosi niewielkie przymrozki. Rzepa ścierniskowa może być także przeznaczona na paszę - do skarmiania b [...]
Rzepik ozimy - roślina poplonowa na zielony nawóz i paszowa - na zielonkę. Dobrze znosi zarówno bezśnieżne, mroźne zimy jak i długo zalegające okrywy śnieżne - wyróżnia się wysoką zimotrwałością. Rzepik ozimy może być uprawiany na glebach lek [...]
Ziemniak Arrow - typ kulinarny: B - ogólnoużytkowy. Kremowo-biały miąższ, żółta skórka, płytkie oczka, bulwa owalno-podłużna. Bardzo dobra plenność. Sprawdza się na większości typów gleb. Dobra trwałość przechowalnicza i odporność na uszkodzen [...]
Ziemniak Bellarosa o wysokich walorach smakowych - typ kulinarny: B - ogólnoużytkowy. Sadzeniaki kwalifikowane. Żółty, lekko zwięzły miąższ, czerwona skórka, duże, okrągło-owalne bulwy, płytkie oczka. Wymagania glebowe - niskie do średnich, od [...]
Ziemniak Bryza wyróżnia się wysokimi walorami smakowymi. Typ kulinarny: BC - lekko mączysty. Odmiana bardzo rozpowszechniona w Polsce. Żółty miąższ, duże bulwy. Odmiana bogata w skrobię o średnich wymaganiach glebowych i wodnych. Ma dobrą trwa [...]
Ziemniak Catania - odmiana należąca do wczesnych, średnio-wczesnych. Typ konsumpcyjny B (odmiana ogólnoużytkowa) o jasnym białym lub lekko kremowym miąższu. Catania wyróżnia się wyrównanymi, gładkimi bulwami o żółtej skórce, z płytko umieszczo [...]
Ziemniak Cyprian - typ B. Odmiana bardzo smaczna. Lekko zwięzły, jasnożółty miąższ. Duże, okrągłoowalne bulwy, płytkie oczka. Niskie wymagania glebowe. Cyprian jest bardzo plenną odmianą - średni plon z hektara to ok. 51,5 tony. Zawartość skro [...]
Ziemniak Denar o wysokich walorach smakowych - typ kulinarny: AB - sałatkowy. Jasnożółty miąższ, bulwy okrągło-owalne, płytkie oczka. Równomierne, bardzo intensywne wschody, potencjał plonowania: 57,2 t/ha (według COBORU) - plon w 2018 i 2019 [...]
Ziemniaki Irga - bardzo smaczne, typ kulinarny: BC - lekko mączysty. Biały miąższ, różowa skórka. Okrągło-owalne bulwy. Wysokie i bardzo stabilne plonowanie. Niskie wymagania glebowe. Dobra trwałość przechowywania (6/9) i wysoka odporność na u [...]
Ziemniak Irys - odmiana plenna - plon bulw po dojrzeniu wynosi 371dt/ha (wg doświadczeń COBORU). Owalnopodłużne bulwy mają regularny kształt i płytkie oczka. Wielkość bulw: średnie do dużych. Biały miąższ, żółta, gładka skórka. Dobre i bardzo [...]
Ziemniak Lord o wysokich walorach smakowych - typ kulinarny: A - sałatkowy. Jasnożółty miąższ, żółta skórka, okrągło-owalne bulwy. Równomierne, intensywne wschody. Potencjał plonowania: 53,3 t/ha (według COBORU). Niskie wymagania glebowe, wodn [...]
Ziemniak Ricarda - odmiana jadalna w typie B z charakterystyczną czerwoną skórką. Ziemniak ten ma kremowo-biały miąższ, owalny kształt bulw, pozwala osiągnąć wysoki plon. Odmiana ta charakteryzuje się średnimi wymaganiami co do gleb i wilgotn [...]