Soja – roślina z rodziny bobowatych, przydatna w przemyśle spożywczym, w żywieniu zwierząt a także jako poplon – do poprawy jakości gleby. Roślinę tę wyróżniają korzystne wartości odżywcze. W jej ziarnach białko stanowi ok. 40% zaś tłuszcz, bogaty w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – ok. 20%.

Soja wchodząc w symbiozę z bakteriami brodawkowymi zaopatruje glebę w azot, natomiast pozostałości pożniwne zwiększają w niej zawartość substancji organicznej. Ta zyskująca na popularności roślina drenuje glebę wpływając pozytywnie na jej właściwości fizyczne. Soja udaje się na żyznych glebach, utrzymanych w wysokiej kulturze i o odczynie obojętnym. Potrzebuje ciepłych, przewiewnych gruntów, które dobrze utrzymują wilgoć. Można ją siać na stanowiskach po zbożach i po kukurydzy. Soja jest odpowiednim przedplonem dla pszenicy ozimej.